Excimer Lazer
Keskin ve tam bir görme hepimiz için oldukça önemlidir. Ne var ki toplumun büyük çoğunluğunda görmeyi bir şekilde etkileyen myopi, hipermetropi veya astigmatizma olarak adlandırabileceğimiz kırma kusurları bulunmaktadır. Bunlar genellikle genetik yatkınlık ile de oldukça yakından ilişkilidir yani aile öyküsü bu tür kusurların varlığında temel faktörlerden bir tanesidir. Yine de nadiren de olsa zaman içerisinde bir takım çevresel faktörlere bağlı gelişen kırma kusurları (okul çağı myopisi gibi) görülebilmektedir.
Lazer ile kırma kusurları tedavisi neredeyse yarım yüzyıllık bir geçmişi olan ve tüm dünyada milyonlarca hastaya uygulanmış bir cerrahi yöntemdir. Bu müdahalelerde temel amaç lazer vasıtasıyla gözün en öndeki kornea tabakasının kırıcılığını değiştirerek kırma kusurunun düzeltilmesidir. Farklı türdeki kırma kusurları için farklı yöntemler tercih edilebilir. Her alanda olduğu gibi teknoloji ve tıptaki gelişmeler bu alanda da ilerlemelerin önünü açmıştır. Mikro bıçaklar ile başlayan kornea kesileri günümüzde lazer ile neredeyse kusursuz bir şekilde uygulanabilmektedir.
Farklı tip kırma kusurlarına ve farklı göz yapılarına göre kullanılabilecek lazer ve yöntem değişiklik gösterse de günümüzde öne çıkan başlıca yöntemler şunlardır.
PRK (Fotorefraktif Keratotomi)
Bu yöntemde kornea yüzeyindeki en dış katman (kornea epiteli) soyularak laser uygulanır. Amaç kornea eğimini değiştirerek kırma kusurunu gidermektir. İlk uygulanan yöntemlerden bir tanesidir. Kornea yüzeyindeki doku soyularak uygulandığı için her ne kadar kontak lens ile koruma yapılsa da ilk gün oldukça ağrılı geçebilir. Lasek adı verilen bir diğer yöntemde bu en dış katman özel bir yöntemle kaldırılarak tekrar yerine yerleştirilir.
Lasik
PRK dan sonra geliştirilen ve şu an dünyada en çok uygulanan yöntemdir. Kornea belli bir kalınlıkta kesilerek üst yüzey yaprak şeklinde açılır. Lazer ile tedavi ara katmana uygulanır ve kornea eğimi istenilen şekilde değiştirilir. Yaprak şeklinde açılan ancak kesilip çıkartılmayan bölüm tekrar yerine yerleştirilir. Herhangi bir dikiş kullanılmaz.
Dokunun tedavi uygulanan bölgenin üstünü örterek kapatması nedeniyle operasyon sonrası ağrı neredeyse hiç olmaz. Oldukça konforlu ve hızlı iyileşen bir yöntemdir. Korneada hazırlanan bu katman mikrokeratom dediğimiz mikro bıçaklarla hazırlanabildiği gibi femtosaniye lazer ile de oluşturulabilir. Femtosaniye lazerle oluşturulduğunda istenilen derinlikte ve keskinlikte kusursuz şekilde oluşturulabilmektedir.