Kapak Şekil Bozuklukları - Entropion ve Ektropion
Göz kapaklarında doğuştan, ilerleyen yaş ile veya bazen travma, kaza tümör gibi nedenler ile şekil bozuklukları görülebilir. Temel olarak göz kapakları gözlerimizin etrafını saran gözlerimiz için oldukça önemli yapılardır. Gözyaşı bezleri, gözyaşı kanalları, kirpikler göz kapaklarının yapısı içerisinde yer almaktadır. Herhangi bir nedenden göz kapaklarında meydana gelebilecek değişiklikler gözlere ve görmeye etki edebilecek problemlere neden olabilirler. Göz kapaklarının içeriye döndüğü durum olan entropion veya kapakların dışa döndüğü durum olan ektropion bunlardan sık görülen ikisidir.
Entropion, göz kapağının içe doğru döndüğü bir kapak şekil bozukluğudur. Entropion anatomik yapısı gereği daha çok alt kapaklarda görülmektedir. Alt kapak dokusu tamamen veya kısmen içeriye doğru dönebilir. Kirpiklerin ve keratinize cilt dokusunun gözün konjonktiva ve özellikle kornea tabakasına temas etmesi oldukça rahatsız edicidir. Gözlerde batma, yanma, kızarıklık, sulanma görülür. Tedavi edilmeyen, geç kalınan durumlarda kornea yüzeyinde ülserasyonlar ve kalıcı zarar verebilecek enfeksiyonlar görülebilir. Tedavisi cerrahidir. Kapak gevşekliğine neden olan yapıların sıkılaştırılması ve kapağın şeklinin düzeltilmesi esastır. Oküloplastik cerrahi temellere hakim ellerde uzun ömürlü ve başarılı sonuçlar alınır.
Gözkapaklarında şekil bozukluklarının bir diğer nedeni de göz kapağının dışarıya doğru dönmesi olarak tarif edebileceğimiz ektropiondur. Ektropion da yine genellikle alt kapaklarda görülür. Alt göz kapakları yapı olarak üstlerden farklı olduklarından bu tür şekil bozukluklarına daha yatkındır. Entropionun aksine kapak dışarıya doğru döndüğü için keratinize cilt yapısının ve kirpiklerin gözü tahriş etmesi değil gözün hassas mukoza ile örtülü kapak iç yapılarının dış etkenlere maruziyeti söz konusudur.
Bu durum karşıdan bakıldığında hasta ve yakınları tarafından da fark edilir. Göz kapağı dinamiğinin bozulması ile özellikle kuruluk göz yüzeyinde ve kornea da sıkıntılara neden olur. Yine hastaların büyük çoğunluğunda gözkapakları içerisinde göllenen gözyaşı dışarıya akar. Hastalar devamlı olarak bu gözyaşını silmek durumunda kaldıkları için kapak şekil bozukluğu ve ciltteki tahribat artar.
Entropion da olduğu gibi ektropionun tedavisi de cerrahi olarak düzeltilmesidir. Genellikle lokal anestezi altında uygulanan operasyonlar ile göz kapağındaki şekil bozukluğu düzeltilebilir. Entropionda olduğu gibi oküloplastik cerrahi ilkelerine hakim gözleri ve kapakları koruyucu yaklaşımları uygulayan bir hekimin müdahalesi en başarılı sonucu getirecektir.